news-details
Društvo

Danas je Svjetski Dan planete Zemlje

Svjetski Dan planete Zemlje ove godine obilježava se sa fokusom na klimatske promjene i akcije koje bi se trebale sprovoditi kako bi one što manje uticale na životnu sredinu i čovječanstvo.

Upravo na Dan planete Zemlje, 22. aprila 2016.  zemlje članice UN potpisale su Pariski sporazum, koji je Crna Gora ratifikovala godinu kasnije. Cilj ovog sporazuma je da se povećanje globalne temperature zadrži znatno ispod 2°C, uz nastojanje da to bude na nivou od 1,5°C, te obavezuje sve zemlje potpisnice da smanje vlastite emisije gasova sa efektom staklene bašte zarad ublažavanja globalnih posljedica klimatskih promjena.

-U postizanju ovih ciljeva EU je izuzetno aktivna, te je pokretač mnogih politika u borbi protiv klimatskih promjena. Tako je u martu Evropska komisija predstavila izuzetno ambiciozan predlog prvog Evropskog zakona o klimi, kojim bi se preuzeta obaveza o nultim emisijama do 2050. godine, pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom-saopštili su iz NVU Green home.

Prema istim navodima, razvojni pravac Crne Gore kao zemlje koja teži ulasku u EU trebao bi biti jasan i usklađen sa ciljevima evropskih klimatskih politika.

-Kako bi Crna Gora pokazala ozbiljnost u procesu pristupanja EU i dostizanju nulte emisije do 2050, mora da uskladi i koordinira svoje energetske i klimatske politike. U vezi sa tim, u toku je izrada Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao strateškog dokumenta koji će objediniti krovne politike u oblasti klimatskih promjena i energetike-navela je Irma Muhović, projektni koordinator Green Home.

Većina aktivnosti u oblasti klimatskih promjena se preduzima u energetskom sektoru, te je neophodno unaprijediti energetsku efikasnost, usmjeriti razvojne projekte ka obezbjeđivanju energije iz zelenih izvora, te raditi na smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

-S tim u vezi, potrebno je ozbiljno analizirati postojeće stanje, identifikovati potencijalne prepreke sa kojima bi se svi sektori mogli susresti tokom implementacije Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te raditi na zajedničkom pristupu ka njihovom uspješnom prevazilaženju.

Koliko je Crna Gora ozbiljna u postizanju klimatske neutralnosti do 2050, upravo će pokazati kvalitet NECP , dok bi smjernice za identifikaciju i prevazilaženje izazova trebala da obezbijedi Nacionalna strategija niskokarbonskog razvoja, čija nam izrada predstoji u narednom periodu-zaključila je Muhović.